A mezőgazdasági tevékenységgel kapcsolatos különleges jogállás

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: kompenzációs felár, mezőgazdasági tevékenység


A mezőgazdasági tevékenységet végző adóalanyt – e tevékenysége után – különleges jogállás illeti meg, ezért főszabályként nem köteles adózni, nincs bevallási kötelezettsége, de adólevonási jogot sem gyakorolhat. E különleges jogállású adóalany a termékértékesítés, a szolgáltatás után, a felvásárlási áron felül, az ellenérték részeként kompenzációs felárra jogosult.

A kompenzációs felárra jogosultság feltételei:

Azt, hogy az áfa szempontjából mely – saját vállalkozásában előállított – növénytermelési, állattenyésztési termékek értékesítése, illetve mely – az adóalany saját tárgyi eszközének használatával végzett – szolgáltatása után jogosult egy adóalany kompenzációs felárra,
• az Áfa tv. melléklete határozza meg,
• emellett egyéb feltételeknek (vállalkozás nagysága, egyéb tevékenységeknél a mezőgazdasági tevékenységből származó bevételt túlnyomórészt kitevők aránya stb.) is meg kell felelni,
• a termék vásárlójának, a szolgáltatás igénybevevőjének is olyan személynek kell lenni, akire, a kompenzációs felár terhelhető.

A feltételek teljesülésével a különleges jogállás a törvény erejénél fogva, vagyis ez irányú választás nélkül is megilleti az adóalanyt.

A mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalany meg is változtathatja különleges jogállását. A különleges jogállásáról lemondhat, és helyette választhat például általános szabályok szerinti adófizetést, amit be kell jelentenie a NAV-hoz, és attól a változtatást követő második adóév végéig nem térhet el.

Fontos, hogy az általános szabályok szerinti adómegállapítás vagy – ha annak törvényi feltételei fennállnak – az alanyi adómentesség választásának bejelentésekor, az arra rendszeresített nyomtatványon jelölni kell a mezőgazdasági tevékenységgel kapcsolatos különös jogállásról történő lemondást is.

A különleges jogállású mezőgazdasági termelőnek – amikor kompenzációs felárra nem jogosult – számlát vagy nyugtát kell kiállítania: így, ha például nem adóalany magánszemélynek vagy másik különleges jogállású termelőnek értékesít, értékesítését számlával vagy nyugtával kell bizonylatolnia. Emellett adófelszámítási és bevallási kötelezettsége is van, ha nem választott alanyi mentességet ezekre a tevékenységeire.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra