A tulajdoni részesedésre elszámolt értékvesztés - társasági adóban

TAO

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: tulajdoni részesedés


Növeli az adóalapot – az adózó erre irányuló döntése esetén – az adóévben a tulajdoni részesedésre elszámolt, az adózás előtti eredmény terhére figyelembe vett értékvesztés összege.

Ha az értékvesztés később visszaírásra kerül, akkor azt az adózó csökkentő tételként veheti figyelembe. 

Ha az érintett tulajdoni részesedést az adózó később kivezeti a könyveiből, akkor a korábbi adóalap-növelő tételből csökkentő tételként még figyelembe nem vett résszel az adózó csökkentheti az adóalapját. A csökkentés érdekében a korábbi növelő tétel összegét az adóbevallásokkal és az azt alátámasztó kimutatásokkal igazolni kell tudni. 

A részesedésre elszámolt értékvesztésre és a tulajdoni részesedés kivezetésére vonatkozó korrekció-páros első alkalommal a 2022. adóévi  adókötelezettség megállapítása során a 2022. adóévben elszámolt értékvesztésre alkalmazható.

FIZESSEN ELŐ 2023-RA AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA MÉG A RÉGI ÁRON - ÉRTÉKES E-KÖNYVEKET ADUNK AJÁDÉKBA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk  könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2023, GDPR Segédlet,  Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek - Előfizetése esetén ingyenesen megküldjük az alábbi e-könyveket:

1. Foglalkoztatás megbízási, vállalkozási jogviszonyokban – Kata után

2.  Pénzmosás elleni szabályzat csomag 2023 (mérlegképes könyvelők, adótanácsadók, adószakértők, ingatlanforgalmazók, székhelyszolgáltatók, árukereskedők részére)

3.  A devizás könyvvezetés alapjai

4. Bevezetés a transzferárazásba.

5. A munkáltatói adatkezelés kézikönyve és iratmintái

Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra