Jelentősen nő az adatszivárgással járó kiberincidensek száma

Forrás: MTI

Címkék: információbiztonság, kiberbiztonság


Minden eddiginél fontosabb szerepet töltenek be a korai észlelési és reagálási képességek, illetve az ezeket segítő eszközök. Ha egy támadást nem állítanak le még a korai szakaszában, jóval kisebb eséllyel lehet megakadályozni, hogy jelentősen súlyosabbá és költségesebbé váljon.

Jelentősen nő az adatszivárgással járó kiberincidensek száma, és mivel a fel nem derített, záros határidőn belül meg nem fékezett esetek ezerszer költségesebbek lehetnek, a cégeknek kiberbiztonsági prioritásként kell kezelniük a gyors észlelést és a reakcióidő fejlesztését - áll az Allianz legfrissebb globális jelentésében.

A közlemény szerint a hekkerek egyre többször veszik célba az informatikai és a fizikai ellátási láncokat, tömeges kibertámadásokat indítanak, új módszereket találnak arra, hogy személyes vagy kényes kereskedelmi adatok eltulajdonításával pénzt zsaroljanak ki a kis- és nagyvállalatokból.

Az Allianz nagy összegű kiberkárok elemzésével megállapította, hogy minden évben növekszik az adatszivárgást magukban foglaló esetek száma: a 2019-ben mért 40 százalékos érték 2022-ben közel a duplájára nőtt, a 2023-as adat pedig ennél is jelentősen magasabb lesz - jegyezték meg.

Hozzátették, a zsarolóprogramokra szakosodott csoportok egyre kifinomultabb taktikákat alkalmaznak, az első félévi kárigény-tendenciák alapján év végére mintegy 25 százalékos növekedésre számítanak a kárigények éves számában.

Jelezték: ez év első felében csak a zsarolótámadások előfordulása 50 százalékkal nőtt az előző év ugyanezen időszakához képest, ráadásul az elkövetők több támadást gyorsabban hajtanak végre, mint évekkel ezelőtt.

Az Allianz felhívta a figyelmet arra, hogy a jövőben tömeges kibertámadás várható, a vállalatoknak és biztosítóiknak alaposabban meg kell érteniük a szervezetek és a digitális ellátási láncok között fennálló kapcsolatot és függőségeket, emellett fel kell készülniük arra, hogy egyre több kiberbiztonsági incidens kerül nyilvánosságra.

A bűnözők feltérképezik, hogyan automatizálhatják és gyorsíthatják fel a támadásokat mesterséges intelligencia (MI) segítségével - közölték.

Rámutattak, hogy egyre eredményesebb kártevő szoftvereket, adathalász taktikákat és hangszimulációt vetnek be, továbbá összekapcsolt mobileszközöket használnak, emiatt egyre nehezebb kivédeni a fenyegetéseket, és egyre nagyobb árat kell fizetni a sikeres támadásokért - közölték.

Minden eddiginél fontosabb szerepet töltenek be a korai észlelési és reagálási képességek, illetve az ezeket segítő eszközök. Ha egy támadást nem állítanak le még a korai szakaszában, jóval kisebb eséllyel lehet megakadályozni, hogy jelentősen súlyosabbá és költségesebbé váljon.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra