Közzétette a NAK a földadásvételi szerződések alapját képező árakat

JOG

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: termőföld


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közzétette a honlapján a helyben szokásos értékesítési árakat, amelyeket a földadásvételi szerződések értékelésekor a helyi földbizottságoknak alapul kell venniük - közölte a NAK

A földforgalmi törvény május 1. óta hatályos módosítása szerint az erdőnek nem minősülő földterület ára nem haladhatja meg 10 százaléknál nagyobb mértékben az adásvételi szerződés előtti naptári év helyben szokásos átlagos forgalmi értékét - indokolták az adatok közzétételét.

Nagyobb mértékben csak alapos indokkal lehet eltérni ettől, szerződésbe foglalva. Ilyen lehet a közlemény szerint a földterület fekvése, elhelyezkedése, megközelíthetősége, kedvező domborzati és lejtésviszonya, vízjárási rendezettsége, jó kultúrállapota, öntözhetősége, művelhetőség szempontjából kedvező alakja. A NAK honlapján elhelyezett kereső nyilvános, település és a művelési ág feltüntetését követően mind hektárra, mind aranykoronára lebontva megjeleníti a helyben szokásos forgalmi értéket - írták.

A helyi földbizottságok a földforgalmi törvény 2014-es hatályba lépése óta értékelik, hogy az adásvételi szerződésekben foglalt ár arányban áll-e a föld forgalmi értékével. A mostani változás a NAK szerint megfelel a gazdálkodók elvárásainak, egyszerűsítheti az eljárásokat, és objektívebb adatokat eredményez, mint a korábbi rendszer, amely a 20 éves termelési időszakra számított jövedelemtermelő képességet vette alapul. Az adatok számításának módszertanát az Agrárminisztérium (AM) hagyta jóvá - tették hozzá.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra