Milyen esetekben lehet az adótartozás mérséklését, elengedését kérni?

ART

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: fizetési könnyítés


Jogi személy és egyéb gazdálkodó szervezet esetében a pótlék- és bírságtartozás kivételes méltánylást érdemlő körülmény esetén, különösen akkor mérsékelhető vagy engedhető el, ha e tartozások megfizetése az adózó gazdálkodását ellehetetlenítené.

A fizetési kötelezettség mérséklése vagy elengedése csak tényleges tartozásra engedélyezhető. Ez azt jelenti, hogy a már – átvezetéssel, visszatartással vagy befizetéssel – rendezett fizetési kötelezettséget nem lehet mérsékelni vagy elengedni.

Adó (tőketartozás) csak magánszemélynél mérsékelhető vagy engedhető el, de ekkor sincs lehetőség a kifizető által természetes személytől levont adó- és járuléktartozás mérséklésére vagy elengedésére.

Jogi személy és egyéb gazdálkodó szervezet esetében a pótlék- és bírságtartozás kivételes méltánylást érdemlő körülmény esetén, különösen akkor mérsékelhető vagy engedhető el, ha e tartozások megfizetése az adózó gazdálkodását ellehetetlenítené.

A gazdálkodás ellehetetlenülése komplex vizsgálatot igényel, mivel ennek törvény szerinti következménye a
tevékenység megszüntetése, gazdálkodó szervezeteknél a felszámolás.

A mérséklés nem a felszámolási eljárás elodázására szolgál, csak ott indokolt tehát alkalmazni, ahol a tartozás mérséklésével a racionális gazdálkodás még helyreállítható vagy elősegíthető. Következésképpen, ha a gazdálkodási tevékenység már ellehetetlenült, nincs helye a méltányosság gyakorlásának.

Jogi személy és egyéb szervezet, vagy gazdálkodó tevékenységet folytató természetes személy pótlék- és bírságtartozása mérséklését, elengedését a NAV az adótartozás egy részének vagy egészének megfizetéséhez kötheti.

Az egyéni vállalkozó kérelmét az abban hivatkozott indokokra figyelemmel bírálja el a NAV. Ilyen indok lehet a megélhetés súlyos veszélyeztetettsége, illetve a gazdálkodási tevékenység ellehetetlenülése. Ez utóbbi indok alapján az egyéni vállalkozó adózónál is kizárólag a pótlék- és bírságtartozás mérséklésére vagy elengedésére van lehetőség

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra