Társasházak biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége

Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: társasház


A társasháznak attól függően, hogy milyen jogviszonyban foglalkoztat egy magánszemélyt (jellemzően: munkaviszony, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony, választott tisztségviselő), a társadalombiztosítási járulékra vonatkozó rendelkezéseket is alkalmaznia kell.

Biztosítási kötelezettség

Biztosított a kiegészítő tevékenységet folytató személynek21 nem minősülő:
• munkaviszonyban álló magánszemély,
• díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban (megbízási szerződés alapján, egyéni vállalkozónak nem minősülő vállalkozói jogviszonyban) személyesen munkát végző személy, ha az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a  inimálbér 30 százalékát, vagy naptári napokra számítottan annak 30-ad részét,
• a társasház közösség választott tisztségviselője, ha az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér 30 százalékát, vagy naptári napokra annak 30-ad részét.

A biztosítási kötelezettség fennállásakor az alábbiak szerint alakul a járulékfizetési kötelezettség.

Járulékfizetési kötelezettség

A biztosított 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot fizet. A járulékot a társasház vonja le, fizeti meg, és vallja be a NAV-nak.
A járulékfizetési kötelezettség alapja – többek között – az Szja tv. szerinti összevont adóalapba tartozó önálló és nem önálló tevékenységből származó bevételből az adóelőleg-alap számításnál figyelembe vett jövedelem.

2020. július 1-jétől a kiegészítő tevékenységet folytatónak minősülő, saját jogú nyugdíjas  személy nem biztosított, ezért a részére kifizetett személyijövedelemadó-előleget képező jövedelem után nem kell járulékot fizetni.

Több biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony egyidejű fennállása esetén a járulékalap után mindegyik jogviszonyban meg kell fizetni a társadalombiztosítási járulékot.

A megállapított tárgyhavi járulékokat a tárgyhónapot követő hónap 12-éig kell bevallani a 2308-as jelű nyomtatványon és eddig a határidőig kell azt megfizetni.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra