Ügyvédeknek is elérhető a közúti elektromos jármű beszerzési támogatás

Forrás: e-ingatlanügyvédek.hu | Szerző: dr. Magyar Dávid, ügyvéd

Módosult a közúti elektromos jármű beszerzésekkel kapcsolatos támogatási szabályzat, így már ügyvédi irodák, szabadalmi ügyvivők, közjegyző irodák, egyéni ügyvédek és végrehajtók is igényelhetik a vissza nem térítendő támogatást.

2024. február 5. napjától benyújthatóak a "Közúti elektromos jármű beszerzés támogatása vállalkozásoknak" megnevezésű pályázatok. A támogatást (a gépjármű kölcsönzőket és kereskedőket kivéve) a Magyarországon székhellyel vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, magyar adószámmal rendelkező vállalkozásokon túl - egy januári módosításnak köszönhetően - már az ügyvédi irodák, szabadalmi ügyvivők, közjegyző irodák, egyéni ügyvédek és végrehajtók is igénybe vehetik - méghozzá átlagos statisztikai létszámtól függetlenül.

Mit lehet beszerezni a támogatás segítségével?

Teljesen elektromos, a vásárláskor először forgalomba helyezésre kerülő személygépjármű, kisbusz és kishaszon gépjármű beszerzése támogatott, a projektből a hibrid üzemű gépjárművek kizártak.

Nem elég azonban megvásárolni az autókat: a végső kedvezményezettnek a támogatás keretében beszerzett gépjárművet a projekt megvalósítás befejezésétől16 számított 3 évig, de legfeljebb 2027. december 31-ig fenn kell tartania, azaz nem értékesítheti és harmadik fél számára nem adhatja bérbe, használatba.

Az egyedi támogatások minimum összege 2.800.000,- Ft.

A projekt keretében beszerzett egy gépjármű maximális támogatása nem haladhatja meg az alábbi táblázatban feltüntetett, az egyes gépjármű kategóriák bruttó akkumulátor kapacitására vetített értékeket. Az egyes kategóriák esetében egy gépjármű nettó vételára nem haladhatja meg a táblázatban meghatározott maximális nettó elszámolható költség értékeket:

Bruttó akkumulátor ka-pacitás (kWh)

Személygépjármű esetén az egy gépjárműre eső maximális támogatási összeg (Ft)

Személygépjármű esetén az egy gépjárműre eső maximális nettó elszámolható költség (Ft)

<=41

2 800 000 Ft

11 500 000 Ft

41<X<=59

3 600 000 Ft

14 000 000 Ft

59<

4 000 000 Ft

20 000 000 Ft

10 főnél kevesebb statisztikai állományú vállalkozások legfeljebb 1 gépjárművet szerezhetnek be.

Honnan lehet pályázni?

A támogatási kérelmet Budapesten és a kevésbé fejlett régiókban (Pest, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld) egyaránt 2024. február 05. 17:00-tól 2025. március 31. 10:00-ig lehet benyújtani.

Budapesten 10,8 milliárd, míg a többi régióban 19,2 milliárd forintot terveznek szétosztani.

Mit érdemes még tudni?

A kérelemhez benyújtott adásvételi vagy lízingszerződés abban az esetben is elfogadható, ha annak hatálya a támogatás elnyeréséhez kötött felfüggesztő feltételhez kapcsolódik.

A támogatási kérelmet egy online kitöltő programon keresztül lehet benyújtani. Ehhez először a www.palyazat.gov.hu oldalon kell bejelentkezni az „Egységes beléptető felület bejelentkezés” gomb használatával. A nyilatkozatot minősített tanúsítványon alapuló, legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással kell ellátni, vagy azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés szolgáltatással (AVDH) kell hitelesíteni.

A szerző dr. Magyar Dávid, ügyvéd, az e-ingatlanügyvédek.hu csapatának szegedi tagja

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra