Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

A tandíj megtérítésének adókötelezettségéről

SZJA

Amennyiben a kifizető, munkáltató átvállalja a fizetési kötelezettséget vagy annak egy részét, a magánszemélynek az Szja tv. 2. § (6) bekezdés szerint a felek között fennálló jogviszony szerint adóköteles jövedelme keletkezik.

A szociális partnerek a cafeteria több elemének megtartását szeretnék elérni

SZJA

A szociális hozzájárulási adó mértéke 2019-ben 17,5 százalékra csökkenhet, ha legalább 6 százalékos lesz a reálkereseti mutató emelkedése a versenyszférában.

Szállodaszövetség: 30 százalékkal többet is fizethetnek SZÉP-kártyával jövőre

SZJA

A beterjesztett törvényjavaslat szerint jövőre a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem.

Megszűnik az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás, de év végéig még igénybe vehető!

SZJA

Ez egy kedvező pénzkivételi lehetőség volt cégtulajdonosoknak, de cafetéria elemként más munkavállalóknak is jó szolgálatokat tett. Intézkedjen gyorsan, aki még élni akar vele.

NAV: adóköteles a nyári diákmunkával szerzett jövedelem is

SZJA

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak, bejelentésükre, adózásukra - a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével - ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra.

Költeni kell a Szép-kártyát, mert elviszik

SZJA

A szabályok szerint azok, akiknek a Szép-kártyájára 2016-ban utalták a juttatást, május 31-ig költhetik el a keretet. A határidőt követően lejár a juttatások érvényessége és a fel nem használt összegek visszakerülnek a munkáltatókhoz.

Szűk egy hét múlva lejár az szja-bevallás határideje

SZJA

Az adóhatóság a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott adatok alapján állította össze a bevallási tervezeteket, amelyek pontosan rögzítik az adózók kifizetőktől származó, tavaly megszerzett jövedelmeit és év közben érvényesített kedvezményeit. Előfordulhat azonban olyan adat, év közbeni változás, amelyről a NAV-nak nincs információja. Tipikusan ilyen az ingatlan-bérbeadásból, az ingatlaneladásból és ingó értékesítésből származó jövedelem.

A nyugdíjbiztosítás után adójóváírás jár

SZJA

A bevallás időszakára szóló befizetések 20 százalékát, maximum 130 ezer forintot az szja-bevallás keretében, bevalláskor kell igényelni.

Tenni kell a százalékokért

SZJA

A rendelkező nyilatkozat elektronikusan, papíron vagy személyesen is benyújtható a NAV-hoz egészen május 22-éig.

Az őstermelőknek és az áfásoknak van dolguk a bevallással

SZJA

Idén a NAV az őstermelőknek és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek is készített bevallási tervezetet. Ez, esetükben azonban csupán egy „ajánlat”, ami nem válik automatikusan bevallássá. Tehát ezeket a tervezeteket ki kell egészíteni az önálló, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. Az így kiegészített szja-bevallás benyújtási határideje május 22.

Az egyházi 1 százalékot a következő években is utalja a NAV, visszavonásig

SZJA

Csak az adóhatóságnál előzetesen regisztrált intézmény vagy szervezet kaphatja meg az egyházaknak és civil szervezeteknek május 22-ig felajánlható 1+1 százalékot.

Sürgősen el kell költeni a Szép-kártyán levő összeget

SZJA

Akiknek a Szép-kártyáikra 2016-ban utalták a juttatást, május 31-ig költhetik el a keretüket. A határidőt követően lejár a juttatások érvényessége és a fel nem használt összegek visszakerülnek a munkáltatókhoz.

A nyugdíjbiztosítási befizetések után nem jár automatikusan az adójóváírás

SZJA

A támogatási összeget csak azoknak folyósítja az adóhatóság, akik ezt külön igénylik a május 22-ig benyújtandó szja-bevallásukban.

Idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés az szja-bevallásban

SZJA

Ha az összeg nem haladja meg a kétszázezer forintot. Az első részlet megfizetésének határideje 2018. május 22.

NAV: érdemes átnézni az szja-bevallási tervezetet

SZJA

Az adóhivatal által elkészített szja-bevallási tervezetet érdemes átnézni, hogy ne maradjon ki semmi a bevallásból; előfordulhat ugyanis, hogy a bevallási tervezetet ki kell egészíteni - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A szabályok betartására figyelmezteti az őstermelőket a Nébih

SZJA

Nagyon gyakori jogszabálysértés, hogy a tájékoztató táblákat nem helyezik ki, továbbá az értékesítési betétlapokat nem töltik ki.

Ajándékozás adózása, illetéke

SZJA

A magánszemélytől ajándékba kapott vagyontárgyak, szolgáltatások adómentesek, ezért azt a bevallásban sem kell szerepeltetni

A mezőgazdasági őstermelőknek ki kell egészíteniük adóbevallás-tervezetüket

SZJA

Az őstermelőknél a hivatal által elkészített adóbevallási tervezet a határidőt követően nem válik automatikusan bevallássá, csak akkor, ha a kiegészítés és a jóváhagyás is megtörtént.

Sok fel nem használt juttatás van még a SZÉP-kártyákon

SZJA

A fel nem használt pénzek automatikusan visszakerülnek a befizető munkáltatók bankszámláira.

NAV: több mint egy hónapja elérhető a weben az szja-bevallási tervezet

SZJA

A jóvá nem hagyott tervezet május 22-e után automatikusan bevallássá válik.