Keresés az önadózó adatbázisában

Legfrissebb információk

Ágazati mentességek: Az ekho-val mi a helyzet? Le kell vonni például sportvállalkozásnál?

EGYÉB ADÓK

Az ekho önálló adónem. Ugyanakkor megfizetésével teljesülnek a biztosítottat terhelő járulékokat érintő kötelezettségek. Ez utóbbi miatt teljesen indokolt a kérdés, hogy az ekh-s munkabér esetén hogyan kell eljárni.

A veszélyeztetett ágazatokba tartozó adózók bevallási kötelezettségei

ART

2020. március 24-től nemcsak csökkentek a veszélyeztetett gazdasági ágazatokban működő vállalkozások közterhei, hanem változik az érintett adónemek bevallása is. Március 31-ig közzéteszik.

Ágazati adómentességek: újabb tevékenységek kerültek be a kedvezményezett körbe

JÁRULÉKOK, TB

Március 27-től már az utazásközvetítés, utazásszervezés, egyéb foglalás (TEÁOR és TESZOR 79), fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 96.04) és a belvízi személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 50.30). tevékenységet végzők is igénybe vehetik a veszélyhelyzeti adó és járulékmentességeket.

Kijárási korlátozások 2020. március 28-tól április 11-ig

JOG

A Kormány 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelete kijárási korlátozásokat vezetett be. A rendelet hatályba lép március 28-án. Azért ki lehet menni - lényegesek a fogalmak: nem kijárási tilalom van, hanem kijárási korlátozás. Például fodrászhoz és műkörmöshöz is el lehet menni. És nem kell dokument az igazolásához.

A NAV méltányolja a járványhelyzet miatti mulasztásokat

AIR

Ha az adókötelezettség alól a járványügyi vészhelyzetre tekintettel nem mentesített adózó mulaszt, késedelembe esik például a bevallással, az adatszolgáltatással, akkor a határidő lejártát követően a lehető leghamarabb jeleznie kell a NAV számára mulasztásának okát, kiemelve, ha az a járványügyi vészhelyzetre vezethető vissza.

További híreink »

Aktuális lapszám

2020 / 03

2020 / 03 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Aktuális adózási információk 1

Évet értékelt a NAV ★ Bírósági változások adóperekben ★ Milyen változásokat hoz az azonnali fizetési rendszer?

Tovább a cikkhez

KATA ellenőrzési tapasztalatok 4

Nem minden az, aminek látszik. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a 2019. évre szóló ellenőrzési terve alapján, a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) választó adózók körében 2019. évben közel 14 ezer ellenőrzést végzett el. Kiemelt ellenőrzési területként került meghatározásra tavaly a kata hatálya alá tartozó adózók szerződéses partnereik viszonylatában történő vizsgálata, melyek jogkövetést segítő eljárások keretében történtek. Ennek megfelelően a központi szintű kiválasztást követően, mintegy 2200 jogkövetési vizsgálat, illetve támogató eljárás indult ezen adózók körében, melyek kimondottan a szerződéses viszonyok törvénynek való megfelelésére irányultak. 2020-ban bizonyosan jön a folytatás.

Tovább a cikkhez

Mi változott 2020 január 1-től a Munka Törvénykönyvében? 8

Két törvény is módosította a Munka Törvénykönyvét. Ha e jogszabályok címét olvassuk, elsőre nem biztos, hogy „kapcsolnánk”: a 2019. évi CX. törvény a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítése érdekében egyes törvények módosításáról és a 2019. évi CXXVI. törvény a családvédelmi akciótervvel összefüggő egyes törvények módosításáról a munkajogi rendelkezéseket is érintik. A Munka Törvénykönyve szövegében haladva állunk meg a módosított rendelkezéseknél. A címben írtaktól eltérően, a munkavállalók szolgáltatások nyújtása keretében történő kiküldetésével kapcsolatos változások július 30-án lépnek életbe.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Céltartalékok számviteli elszámolása 13

A céltartalékok olyan tágabb értelemben vett kötelezettségek, amelyek egy, a jövőben ténylegesen bekövetkező, várható kötelezettségnek a tárgyévi eredmény terhére való előzetes elszámolását jelentik, a mérlegkészítés időpontjáig rendelkezésre álló információk alapján becsült összegben. Jelen cikkünkben a céltartalékok fajtáit és elszámolását ismertetjük.

Tovább a cikkhez

IAS19 Munkavállalói juttatások 17

A cikk a Munkaviszony megszűnése utáni juttatások, az Egyéb hosszútávú munkavállalói juttatások és a Végkielégítések számviteli kezelésével, a juttatások megjelenítésével és értékelésével foglalkozik. Néhány egyszerű esetpélda alapján kerülnek bemutatásra a gazdálkodó juttatásokkal kapcsolatos megjelenítési kötelezettségei a pénzügyi kimutatásokban.

Tovább a cikkhez

SZJA

Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak a személyi jövedelemadózás rendszerében 23

Írásunkban bemutatásra kerülnek az önkéntes pénztári számlákkal kapcsolatos bemeneti oldalon jelentkező (befizetésekhez kapcsolódó), illetve a kimeneti oldalon felmerülő (kivett összegek, igénybevett szolgáltatások) adókötelezettségek, illetve a magánszemélyek egyéni befizetése utáni kedvezmény (adó feletti rendelkezési jogosultság) szabályai.

Tovább a cikkhez

A családi kedvezmény szabályrendszere 35

A cikkben bemutatjuk a családi kedvezmény érvényesítésére vonatkozó szabályokat, kitérve arra, hogy a különféle élethelyzetekben (házastársi, élettársi kapcsolat, várandósság) mely rendelkezések figyelembevételével kell megállapítani a kedvezményre való jogosultságot, illetve az igénybe vehető kedvezmény mértékét. Továbbá, azt is bemutatjuk, hogy az eltartottak után járó kedvezményt hogyan tudjuk partnerünkkel közösen érvényesíteni vagy megosztani, illetve hogy milyen nyilatkozatot kell leadnunk a kedvezmény igénybevételéhez.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

2020 év eleji változások az egészségbiztosítás pénzbeli ellátási területén 48

Bevezetésre került három új ellátás; az örökbefogadói díj, a nevelőszülői gyed, a nagyszülői gyed. Számos kisebb pontosítás, módosítás is érintette a jogszabályt, melyeket cikkünkben foglalunk össze.

Tovább a cikkhez

ART

Az adóegyezmények alkalmazásának alapvetései – személyi, tárgyi hatály 56

Cikksorozatunkban annak bemutatására törekszünk gyakorlati megközelítésben, lépésről lépésre, hogy a jövedelem és vagyonadók kettős adóztatásának elkerülésére kötött magyar adóegyezmény-hálózatot, illetve annak egyes esetekben történő alkalmazását ismertessük.

Tovább a cikkhez

JOG

Elektronikus aláírás a vállalati ügyvitelben 59

Az elektronikus aláírás egyre inkább jelen van az ügyviteli munka hétköznapjaiban, tudnunk kell alkalmazni. Mit jelent a fokozott biztonságú elektronikus aláírás? És mit a minősített? Mi az elektronikus bélyegző? Mit jelent az elektronikus időbélyegző? Írásunkban összefoglaljuk az alapvető jogi, technikai és gyakorlati tudnivalókat.

Tovább a cikkhez

2020 / 03 lapszám címlap képe

Önadózó újság: havonta 64 oldalon


Önadózó Online: e-Önadózó, gazdag szolgáltatások, mobilon és tableten is


Szabályzatok: Számviteli politika, GDPR szabályzat, Pénzmosás elleni szabályzat, Cafetéria szabályzat - előfizetőknek ingyenesen


Önadózó Gyorskérdés: szakértőink válaszolnak


2 + 2 mérlegképes kredit: kiadványkredit + szervezeti kredit


Önadózó Expressz Hírlevél: hetente kétszer


Önadózó Ügyfélszolgálat: info@onadozo.hu - telefon: 30 158 8787

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.

E-Önadózó megtekintése

Korábbi Önadózó lapszámok

Olvasói vélemények

 • Nagy elismeréssel adózunk az Önadózó szerkesztésével kapcsolatban. El kell mondjam, nagyon sok kiadványt lemondtunk a jövő évtől, de az Önadózót biztosan nem fogjuk, mert nagyon sok értékes információt találunk benne.

  Hochschornerné Strasszer Éva

 • Köszönjük szépen a cafeteria szabályzatot. Egyetlen szaklapot, fórumot sem láttunk, ahol ilyen nagy segítséget kaptunk volna (ideértve a számviteli szabályzatokat is). Örömmel vagyunk az Önök előfizetői. Igazán köszönjük az adminisztrációkkal teli szakmánkban ezt a nagy segítséget.

  Nagy Edit

 • Ebben minden benne van. A többi nyugodtan lemondható!

  T.A.

 • Köszönet a KIVA-kalkulátorért. Ez az első, ami teljesen érthető és áttekinthető, nemcsak a háttérben számol néhány adatból. Én is valami hasonló levezetést terveztem összeállítani, nagyon köszi, hogy nem kellett. 

  Móczár Magdolna

 • Mindenek előtt gratulálok Önöknek ahhoz, hogy a NGM max ponttal értékelte az Önadózó szakmaiságát a kreditpontok odaítélésekor! Hasonlóan gondolom én is már régóta, és gondoltam már tavaly év végén is, amikor egy Önadózó előfizetéssel ajándékoztam meg a könyvelőmet karácsonyra. 

  Bálint József ügyvezető

 • Tisztelt Adónet.hu Zrt! Hálásan köszönöm a feltöltött pénzmosás elleni szabályzatot, Dr. Szabó Tibor Úr alapos munkáját! Hatalmas terhet vettek le a vállunkról, nagy segítség volt a tennivalók felsorolása is! További jó munkát kívánok!

  Varga Zsuzsanna

 • Talán már több, mint egy évtizede, hogy évről-évre támaszunk és szakértő társunk az Önadózó Szaklap. Ezúton megköszönjük a színvonalas és megbízható tartalmat, amelyhez hasonlót továbbra sem találunk a szakmában.

  Kristóf Jánosné

 • Gratulálni szeretnék a munkájukhoz, az újsághoz, a weboldalhoz, a fórum szakértőinek a sok jótanácsért pedig külön köszönet! A leghasznosabb szakmai lap az Önöké, minden más kiadványt lemondtam, csak innen tájékozódom minden szakmai témában.

  Beckné Bakos Márti

 • Gondolkodom az előfizetésen, mert kezd abnormálissá válni MO-n a jogi helyzet. 35 éve vagyok a szakmában, de most semmiben nem vagyok biztos.

  B.L.É.

 • Gratulálni szeretnénk Önöknek, mert nagyon hasznos a fórum és az újság is. Csak ezt az újságot olvassuk és ezt az oldalt használjuk. Az újságba nagyon jók a gyakorlati példák, a fórum rendkívül hasznos, és mindemellett gyors is. Az ügyfélszolgálat elérhető és segítőkész.

  4 Negyed Kft.

Önadózó Cikkek