Keresés az önadózó adatbázisában

Legfrissebb információk

Munkajogi megállapodás minta a munkavállalóval rendezendő kérdésekre

MUNKAJOG

A minta a koronavírus miatti veszélyhelyzetre a lehetséges munkajogi intézkedéseket önti megállapodás formjába.A 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet 6.§ /4/ bekezdése szerint a munkavállaló és a munkáltató az Mt. rendelkezéseitől külön megállapodásban eltérhetnek. Önadózó előfizetők ingyenesen letölthetik az Online / Iratminták menüből

Nagy tévedésben van, aki a katás mentesülést halsztásként értelmezi

EGYÉB ADÓK

Egy olvasónk azt az információt közölte velünk, hogy a NAV a veszélyeztetett ágazatokban működő katás vállalkozások részére a veszélyhelyzeti kormányrendeletben biztosított mentesítést halasztásként értelmezi. Szerintünk itt bizonyosan valami félreértés történt, ilyen információ a NAV honlapon sincs. A veszélyeztetett ágazatok részére a kormányrendeletben biztosított mentesítések adójogi minősítése egyértelmű: ezek adómentességek, amelyekkel a rendeletben írt feltételekkel lehet élni.

Eljárás adófizetési határidő elmulasztása esetén

ART

Fizetési kedvezmény (fizetési halasztás, részletekben történő megfizetés, mérséklés, illetve elengedés) iránti kérelmet kell benyújtani a NAV-hoz. A kérelem benyújtható papíralapon vagy elektronikusan. A papíralapú kérelmet célszerű a NAV által rendszeresített nyomtatványon benyújtani.

Ingyenes jogi segélyvonal Önadózó előfizetőknek!

ELŐFIZETŐI HÍREK

dr. Szabó Tibor ügyvéd bármikor hívható telefonon és e-mailben várja az Önadózó előfizetői, az előfizető munkatársai és ügyfelei jogi kérdéseit munkajog, kormányrendeletek értelmezése , adózás, cégjog, gazdasági jog, adatvédelem terén.

Előzetes az Önadózó áprilisi számából - az újság és a cikkek elektronikusan is olvashatók!

ELŐFIZETŐI HÍREK

Vész-veszélyhelyzeti forgatókönyvek ★ Lehetséges munkajogi intézkedések ★ NAV fizetési kedvezmények ★ Küszöbön az online számla adatszolgáltatás kibővítése. Hogyan számlázzunk július 1-től? ★ Egy kattintás és kész az új pénzmosás elleni belső szabályzat – Önadózó előfizetőknek ★ Összefoglaló a behajthatatlan követelés miatti áfa csökkentés szabályairól ★ Kis- és középvállalkozások méret szerinti besorolása ★ IAS1 Pénzügyi kimutatások prezentálása Esetpélda ★ Idényjellegű foglalkoztatás ★ Az ingó vagyontárgyak értékesítése ★ 2020 márciusi változások a pénzbeli egészségbiztosítási ellátások megállapítására irányuló eljárásokban ★ Ha még nem Önadózó előfizető, ez jó alkalom arra, hogy előfizessen: Önadózó előfizetés áprilistól decemberig 17.995,-Ft. https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ Figyelem! Az újság és a cikkek természetesen elektronikusan is olvashatók!

További híreink »

Aktuális lapszám

2020 / 03

2020 / 03 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Aktuális adózási információk 1

Évet értékelt a NAV ★ Bírósági változások adóperekben ★ Milyen változásokat hoz az azonnali fizetési rendszer?

Tovább a cikkhez

KATA ellenőrzési tapasztalatok 4

Nem minden az, aminek látszik. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a 2019. évre szóló ellenőrzési terve alapján, a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) választó adózók körében 2019. évben közel 14 ezer ellenőrzést végzett el. Kiemelt ellenőrzési területként került meghatározásra tavaly a kata hatálya alá tartozó adózók szerződéses partnereik viszonylatában történő vizsgálata, melyek jogkövetést segítő eljárások keretében történtek. Ennek megfelelően a központi szintű kiválasztást követően, mintegy 2200 jogkövetési vizsgálat, illetve támogató eljárás indult ezen adózók körében, melyek kimondottan a szerződéses viszonyok törvénynek való megfelelésére irányultak. 2020-ban bizonyosan jön a folytatás.

Tovább a cikkhez

Mi változott 2020 január 1-től a Munka Törvénykönyvében? 8

Két törvény is módosította a Munka Törvénykönyvét. Ha e jogszabályok címét olvassuk, elsőre nem biztos, hogy „kapcsolnánk”: a 2019. évi CX. törvény a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítése érdekében egyes törvények módosításáról és a 2019. évi CXXVI. törvény a családvédelmi akciótervvel összefüggő egyes törvények módosításáról a munkajogi rendelkezéseket is érintik. A Munka Törvénykönyve szövegében haladva állunk meg a módosított rendelkezéseknél. A címben írtaktól eltérően, a munkavállalók szolgáltatások nyújtása keretében történő kiküldetésével kapcsolatos változások július 30-án lépnek életbe.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Céltartalékok számviteli elszámolása 13

A céltartalékok olyan tágabb értelemben vett kötelezettségek, amelyek egy, a jövőben ténylegesen bekövetkező, várható kötelezettségnek a tárgyévi eredmény terhére való előzetes elszámolását jelentik, a mérlegkészítés időpontjáig rendelkezésre álló információk alapján becsült összegben. Jelen cikkünkben a céltartalékok fajtáit és elszámolását ismertetjük.

Tovább a cikkhez

IAS19 Munkavállalói juttatások 17

A cikk a Munkaviszony megszűnése utáni juttatások, az Egyéb hosszútávú munkavállalói juttatások és a Végkielégítések számviteli kezelésével, a juttatások megjelenítésével és értékelésével foglalkozik. Néhány egyszerű esetpélda alapján kerülnek bemutatásra a gazdálkodó juttatásokkal kapcsolatos megjelenítési kötelezettségei a pénzügyi kimutatásokban.

Tovább a cikkhez

SZJA

Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak a személyi jövedelemadózás rendszerében 23

Írásunkban bemutatásra kerülnek az önkéntes pénztári számlákkal kapcsolatos bemeneti oldalon jelentkező (befizetésekhez kapcsolódó), illetve a kimeneti oldalon felmerülő (kivett összegek, igénybevett szolgáltatások) adókötelezettségek, illetve a magánszemélyek egyéni befizetése utáni kedvezmény (adó feletti rendelkezési jogosultság) szabályai.

Tovább a cikkhez

A családi kedvezmény szabályrendszere 35

A cikkben bemutatjuk a családi kedvezmény érvényesítésére vonatkozó szabályokat, kitérve arra, hogy a különféle élethelyzetekben (házastársi, élettársi kapcsolat, várandósság) mely rendelkezések figyelembevételével kell megállapítani a kedvezményre való jogosultságot, illetve az igénybe vehető kedvezmény mértékét. Továbbá, azt is bemutatjuk, hogy az eltartottak után járó kedvezményt hogyan tudjuk partnerünkkel közösen érvényesíteni vagy megosztani, illetve hogy milyen nyilatkozatot kell leadnunk a kedvezmény igénybevételéhez.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

2020 év eleji változások az egészségbiztosítás pénzbeli ellátási területén 48

Bevezetésre került három új ellátás; az örökbefogadói díj, a nevelőszülői gyed, a nagyszülői gyed. Számos kisebb pontosítás, módosítás is érintette a jogszabályt, melyeket cikkünkben foglalunk össze.

Tovább a cikkhez

ART

Az adóegyezmények alkalmazásának alapvetései – személyi, tárgyi hatály 56

Cikksorozatunkban annak bemutatására törekszünk gyakorlati megközelítésben, lépésről lépésre, hogy a jövedelem és vagyonadók kettős adóztatásának elkerülésére kötött magyar adóegyezmény-hálózatot, illetve annak egyes esetekben történő alkalmazását ismertessük.

Tovább a cikkhez

JOG

Elektronikus aláírás a vállalati ügyvitelben 59

Az elektronikus aláírás egyre inkább jelen van az ügyviteli munka hétköznapjaiban, tudnunk kell alkalmazni. Mit jelent a fokozott biztonságú elektronikus aláírás? És mit a minősített? Mi az elektronikus bélyegző? Mit jelent az elektronikus időbélyegző? Írásunkban összefoglaljuk az alapvető jogi, technikai és gyakorlati tudnivalókat.

Tovább a cikkhez

2020 / 03 lapszám címlap képe

Önadózó újság: havonta 64 oldalon


Önadózó Online: e-Önadózó, gazdag szolgáltatások, mobilon és tableten is


Szabályzatok: Számviteli politika, GDPR szabályzat, Pénzmosás elleni szabályzat, Cafetéria szabályzat - előfizetőknek ingyenesen


Önadózó Gyorskérdés: szakértőink válaszolnak


2 + 2 mérlegképes kredit: kiadványkredit + szervezeti kredit


Önadózó Expressz Hírlevél: hetente kétszer


Önadózó Ügyfélszolgálat: info@onadozo.hu - telefon: 30 158 8787

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.

E-Önadózó megtekintése

Korábbi Önadózó lapszámok

Olvasói vélemények

 • Nagy elismeréssel adózunk az Önadózó szerkesztésével kapcsolatban. El kell mondjam, nagyon sok kiadványt lemondtunk a jövő évtől, de az Önadózót biztosan nem fogjuk, mert nagyon sok értékes információt találunk benne.

  Hochschornerné Strasszer Éva

 • Köszönjük szépen a cafeteria szabályzatot. Egyetlen szaklapot, fórumot sem láttunk, ahol ilyen nagy segítséget kaptunk volna (ideértve a számviteli szabályzatokat is). Örömmel vagyunk az Önök előfizetői. Igazán köszönjük az adminisztrációkkal teli szakmánkban ezt a nagy segítséget.

  Nagy Edit

 • Ebben minden benne van. A többi nyugodtan lemondható!

  T.A.

 • Köszönet a KIVA-kalkulátorért. Ez az első, ami teljesen érthető és áttekinthető, nemcsak a háttérben számol néhány adatból. Én is valami hasonló levezetést terveztem összeállítani, nagyon köszi, hogy nem kellett. 

  Móczár Magdolna

 • Mindenek előtt gratulálok Önöknek ahhoz, hogy a NGM max ponttal értékelte az Önadózó szakmaiságát a kreditpontok odaítélésekor! Hasonlóan gondolom én is már régóta, és gondoltam már tavaly év végén is, amikor egy Önadózó előfizetéssel ajándékoztam meg a könyvelőmet karácsonyra. 

  Bálint József ügyvezető

 • Tisztelt Adónet.hu Zrt! Hálásan köszönöm a feltöltött pénzmosás elleni szabályzatot, Dr. Szabó Tibor Úr alapos munkáját! Hatalmas terhet vettek le a vállunkról, nagy segítség volt a tennivalók felsorolása is! További jó munkát kívánok!

  Varga Zsuzsanna

 • Talán már több, mint egy évtizede, hogy évről-évre támaszunk és szakértő társunk az Önadózó Szaklap. Ezúton megköszönjük a színvonalas és megbízható tartalmat, amelyhez hasonlót továbbra sem találunk a szakmában.

  Kristóf Jánosné

 • Gratulálni szeretnék a munkájukhoz, az újsághoz, a weboldalhoz, a fórum szakértőinek a sok jótanácsért pedig külön köszönet! A leghasznosabb szakmai lap az Önöké, minden más kiadványt lemondtam, csak innen tájékozódom minden szakmai témában.

  Beckné Bakos Márti

 • Gondolkodom az előfizetésen, mert kezd abnormálissá válni MO-n a jogi helyzet. 35 éve vagyok a szakmában, de most semmiben nem vagyok biztos.

  B.L.É.

 • Gratulálni szeretnénk Önöknek, mert nagyon hasznos a fórum és az újság is. Csak ezt az újságot olvassuk és ezt az oldalt használjuk. Az újságba nagyon jók a gyakorlati példák, a fórum rendkívül hasznos, és mindemellett gyors is. Az ügyfélszolgálat elérhető és segítőkész.

  4 Negyed Kft.

Önadózó Cikkek